top of page
  • Запрошені автори

Танзанія чи Кенія: де краще?

Хто з нас не мріяв хоч раз в житті побувати на африканському сафарі та побачити слонів, зебр і левів у їх природному середовищі на власні очі? Зазвичай, коли туристи планують сафарі-поїздку їм випадає дилема при виборі країни для відпочинку, адже для цього ідеально підходить і Кенія, і Танзанія. Тож, яку країну обрати?

Що схожого між Танзанією та Кенією?

Кенія та Танзанія - це дві сусідні країни в Східній Африці, які обидві розташовані в африканському регіоні Великих озер та виходять до берегів Індійського океану. Вони навіть мають спільну національну мову – суахілі та на офіційному рівні широко використовують англійську. Обидві країни є одними з найбільших виробників чаю та кави у світі та мають тропічний клімат з дощовим та сухим сезонами.

Національні парки

Ці дві країни є прекрасними опціями для знайомства з диким світом Африки, адже вони є частиною екосистеми Серенгеті, що є домівкою для мільйона диких тварин, включаючи “Велику п’ятірку” - леви, слони, носороги, леопарди та буйволи.

Найвідомішим національним заповідником у Кенії є Масаї-Мара, а в Танзанії - Серенгеті. Саме тут щороку відбувається “Велика міграція” антилоп, але в парку Сенергеті ви можете застати це явище протягом довшого періоду. Там він триває приблизно із жовтня по червень, а в Кенії лише в літній період, адже парк Серенгеті майже в десять разів більший, ніж Мара.

Найбільшою подією “Великої міграції” є перехід тваринами річки в заповіднику Масаї-Мара у Кенії. Це досить живописне явище, на яке з’їжджаються багато туристів. Звісно, таку картину варто побачити хоч раз в житті, але потрібно мати на увазі, що в цей період ціни на сафарі в декілька разів вищі.

Проте, Масаї-Мара, як правило, дешевше, ніж Серенгеті і є домом для племен Масаї, що робить його відмінним місцем для тих, хто цікавиться африканською культурою.

Але, у цих країнах є й інші національні парки, які варті вашої уваги. Адже, природа цих місць надихнула на створення всім нам відомого та обожнюваного мультику – «Король Лев».

В Кенії є національний парк Цаво, саме туди ви можете заїхати дорогою з Найробі в пляжне місто Момбаса. Він є одним з найбільших національних парків у світі, що за розмірами дорівнює острову Ямайка чи американському штату Мічиган. Тут ви можете побачити кратер вулкану, застиглу багато століть назад лаву та всю красу дикої природи Африки.

До речі, північ Кенії є домом для безлічі тварин ендеміків, що існують лише на конкретній території. Наприклад, для ось таких зебр.

Якщо ви прагнете побачити картинки як ці - вам варто відвідати саме Кенію, адже національний парк Найробі знаходиться лише в 7 км від міського центру Найробі, столиці Кенії. Також, ця країна буде вам цікавою, якщо ви хочете відвідати екватор. Крім того, у Кенії нижча вартість життя та більший доступ до благ цивілізації тому, по статистиці, кенійці більш щасливі, ніж танзанійці.

Але, не дивлячись на те, що Кенія багатша за Танзанію, поблизу кенійської столиці розташовується ще одне цікаве місце - найбільші в світі нетрі. В цих нетрях під назвою Кібера живе, приблизно, від 1 мільйона осіб. Туди проводять екскурсії, але виключно в присутності  персональної охорони.

На цій картинці ви можете побачити кратер Нгоронгоро, частину парку Сенергеті, який віднесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Якщо ви хочете побачити цей вид - вирушайте у Танзанію. Це унікальне явище, адже, по суті, Нгоронгоро є кратером сплячого вулкану, в якому сформувалося цікаве середовище існування тварин, які часто не покидають меж кратеру. На його дні можна побачити озеро Магаді, відоме великим скупченням фламінго.

Пляжний відпочинок

Якщо ви прагнете пляжного острівного відпочинку – вам у Танзанію. Найвідомішим та найкрасивішим островом цієї країни є Занзібар. До того, ж у цього місця досить цікава культура. Тут панує орієнтальна атмосфера, що перемішалася з атмосферою Африки, Індії та Європи. А в Кам’яному місті - центральній частині головного міста Занзібару - ви можете побачити будинок, де народився і жив Фреді Мерк’юрі, засновник та лідер гурту Queen.

Кенія також пропонує опції для відпочинку на узбережжі моря, адже поблизу міста Момбаса ви зможете обирати серед 500 кілометрів білосніжних пляжів. Загалом, Кенія ідеальний варіант, якщо ви плануєте пляжний відпочинок, але хочете поїхати у сафарі-тур на 2-3 дні. У Танзанію потрібно відправлятися якщо ви плануєте щось одне, інакше доведеться робити декілька перельотів та брати відпустку на довший час. Який варіант кращий, вирішувати вам!

Кіліманджаро

Також, у Танзанії знаходиться найвища вершина Африки, всім відомий вулкан Кіліманджаро. Туристи зі всього світу приїжджають побачити неймовірні краєвиди африканського степу, над якими величаво нависає ця гора. Проте, якщо ви вирішили відвідати Кенію, в її прикордонному регіоні також можна побачити Кіліманджаро - в національному парку Амбоселі.

По суті, якщо вас цікавить трекінг на гору Кіліманджаро, ви це зможете зробити лише у Танзанії, а якщо прагнете побачити найкрасивіший та найприголомшливіший вид на цю гору - вирушайте у Кенію.

Національна кухня

Їжа є важливою складовою будь-якої подорожі. У Кенії та Танзанії досить схожі національні кухні, але основна відмінність між ними з точки зору їжі полягає в тому, що спеції відіграють набагато більш важливу роль у танзанійській кулінарії. Це завдяки індійському впливу на країну. У Танзанії проживає велика кількість індійців другого покоління, що вплинуло на культуру країни. Каррі - популярна страва, зокрема рибні та кокосові каррі. Особливо це стосується Занзібару. Він має прізвисько «острів спецій» завдяки безлічі трав і спецій, які виробляються тут.

Висновок

Отже, обидві країни варті того, щоб їх відвідати. Але, якщо ви маєте обрати одну з них для відвідин, вам варто розставити пріоритети. Чи хочете ви скомбінувати сафарі та пляжний відпочинок? Який саме національний парк ви прагнете відвідати? Яку страву спробувати? Який у вас бюджет?

В цілому, якщо ви прагнете незабутнього досвіду дикої природи і бюджет не проблема, ми рекомендуємо вам відвідати Танзанію. Якщо ви хочете менших витрат, але також побачити деякі з найбільш знакових пам’яток дикої природи Африки, то Кенія є неймовірною країною для вивчення.

А ми також нагадуємо, що в 25.05-06.06.2024 відбудеться наш груповий тур до Кенії. В цьому турі ми поєднуємо сафарі та відпочинок на пляжі. А українськомовне середовище, зробить подорож зрозумілою та приємною. Деталі туру ТУТ.

Автор статті: Юлія Макогон.

Пост: Blog2_Post
bottom of page